Přehozy na postel: Úkoly a správná údržba

Přehoz na postel je všestranným doplňkem, který dokáže vaši ložnici od základů změnit. Má velké množství praktických funkcí a potěší stylovým vzhledem. Co všechno získáte, když se do něj rozhodnete zainvestovat a jak o něj správně pečovat?

 

dekorstudio_blog_spravny_prehoz_na_postel

Přehoz na postel vs peřina a deka

Přehoz na postel se často zaměňuje s peřinou nebo dekou. Mezi těmito kousky je však několik rozdílů.

  • Přehoz na postel – jedná se o typ přikrývky, která je určena k zakrytí celé postele. Obvykle přesahuje tak, že zakrývá i její rám.
  • Peřina – určena je k tomu, abyste se jí zakryli, když v posteli spíte nebo odpočíváte. Zpravidla je tlustší a teplejší.
  • Deka – na první pohled vypadá stejně jako přehoz, protože je tenčí. Ve srovnání s ním má ale menší rozměry a jejím hlavním úkolem je zahřát vás.

Funkce přehozu na postel

Přehoz na postel potěší více funkcemi. K těm hlavním patří:

Ochrana prádla před poškozením

Prádlo je každý den vystaveno mnoha externím faktorům. Pokud se nachází v blízkosti okna, pravidelně na něj svítí slunce, které ho může připravit o svěží a syté barvy. Dokonce příliš silné sluneční záření dokáže oslabovat některá vlákna, kvůli čemuž prádlo ztrácí své charakteristické vlastnosti, jako například odolnost nebo pružnost.

Sluneční paprsky však nejsou jediné, které prádlo ničí. Negativní vliv má i to, pokud si na něj během dne pravidelně sedáte nebo na něj něco ukládáte, například oblečení či knihy.

Opotřebování a poškození prádla se umíte velmi jednoduše vyhnout. A to použitím kvalitního přehozu. Abys ale udělal svou práci, při jeho výběru se ujistěte, že zakrývá úplně celou postel.

 

Ochrana prádla před znečištěním

Prádlo je náchylné nejen ke zničení, ale také k zašpinění. Během dne na něj padá velké množství prachu. Nemluvě o tom, že pokud si na postel usedáte v běžném domácím oblečení, můžete do ní přinést různé bakterie a jiné nečistoty.

Přehoz postel efektivně chrání a zajišťuje, že vždy, když si do ní lehnete, bude čistá, příjemná a svěží.

Stylový vzhled během dne

Toužíte po tom, aby postel vypadala souměrně a stylově? Prostřete na ni přehoz. Tím můžete zakrýt peřinu i polštáře, případně jej nastylujte tak, aby končil těsně před polštáři.

Design přehozu vybírejte podle interiérového stylu, který převládá v ložnici. Zajistíte si, že do něj perfektně zapadne a postel nebude kontrastovat s ostatním zařízením.

Jednoduchá změna designu

Přehoz nemusíte mít doma jen jeden. Klidně si pořiďte i tři či čtyři různé kousky a pravidelně je střídejte. Tímto způsobem budete moci oživit celý design ložnice a zabránit tomu, že by vás po čase přestal bavit.

Extra teplo

Nehledě na to, jaké teplé přikrývky máte, během sychravého podzimu nebo tuhé zimy vám pod nimi může být chladno. Pokud se tak stane, jednoduše na ně přehoďte ještě přehoz. Ten vám poskytne extra teplo, díky kterému se dobře vyspíte.

 

Myslete na správnou údržbu

Údržba přehozu na postel se odvíjí především od materiálu, ze kterého je vyroben. Nejlepší proto uděláte, když se budete držet údajů na štítcích.

Obecně však platí, že celý proces čištění není náročný a zvládnete jej i sami doma. Běžný přehoz z polyesteru nebo bavlny můžete prát v pračce na teplotě kolem 30 °C až 40 °C. Do bubnu pračky kromě něj nedávejte nic jiného, aby neztratil svoji elastičnost a tvar.

Zároveň se vyhněte agresivním čisticím prostředkům a bělidlům, a v případě, že přehoz plánujete sušit v sušičce, vyberte program na šetrné prádlo.